‘Mode kan echt iedere vrouw doen stralen’
Chanty Mode toont nieuwe zomercollectie

 

VOORTHUIZEN – Tien modellen, verschillend in leeftijd, postuur en stijl, toonden maandagavond in een anderhalf uur durende show de nieuwe zomercollectie van Chanty Mode in Voorthuizen. Hoe verschillend ook, één ding hadden de gelegenheidsmannequins gemeen: ze zijn een maatje meer. Dat ook grotere maten er modieus en vrouwelijk uit kunnen zien, is een understatement. De show was een lust voor het oog: veel kleur, soepele materialen en modellen die zich mooi voelden in de nieuwe zomermode.

Vrouwen met kleine maatjes zijn bij Chanty Mode niet aan het juiste adres. Alhoewel, waarom ook niet. Als het om accessoires gaat, zou je er best binnen kunnen stappen. Niks mis met die forse sieraden en aparte sjaaltjes.

Zoals altijd is de mode bij de Voorthuizense modezaak een vertaling van de heersende modetrend. Niet alles valt klakkeloos te vertalen, want een vrouw met een maatje meer heeft te maken met beperkingen. Strakke kleding bijvoorbeeld accentueert juist de pondjes die je wilt verdoezelen. En zo zijn er nog wel wat ongeschreven wetten waar een ontwerper voor grote maten niet gauw tegen zondigt. Maar dan heb je model Brigit in haar kekke korte jasjes. Ze ziet er grappig ondeugend uit en dan vergeet je al die rare wetmatigheden toch gewoon!

Het kan niemand ontgaan, de mode is kleurig, sterker nog, fel gekleurd. Vaak met forse kleurcontrasten, het zogenaamde ‘colourblocking’. Ook bij Chanty Mode is het één en al kleur. Maar wel aangepast aan de doelgroep. En voor de liefhebbers zijn er ook genoeg rustige ecru- en zandkleuren. Om maar wat te noemen. Maar toch, de eerste aanblik is zomers en vrolijk, met veel soepel vallende combinaties in alle mogelijke kleuren. Veelal met bloemmotieven of andere natuurdessins.

Meer dan bij de kleinere maten geldt voor forsere maten dat de pasvorm perfect moet zijn. Ontwerpers zijn zich dat kennelijk steeds meer bewust, want de tijd van onflatteuze, vormeloze modellen ligt ver achter ons. Elk kledingstuk wordt met zorg ontworpen en gemaakt. En wel zodanig dat je er stralend uit kan zien, zelfs al heb je maat 60. Ladyspeaker Janny sloeg de spijker op de kop met haar opmerking dat ‘mode een vrouw kan doen stralen’. En dus straalde Evelien – hele grote maat – in haar knalkleurige shirts in superlichte materialen. En was Gerda de ‘belle van het feest’ in een lang, donkergrijs vallend tuniek op een wijd uitlopende witte broek. Zo eenvoudig, sober eigenlijk, maar ook zo elegant.

De explosie aan kleur is dé modevernieuwing van dit seizoen. Maar er is meer anders en nieuw. De legging bijvoorbeeld, ook al wordt die steeds meer verdrongen door strak vallende pantalons. Die is volop in ontwikkeling. Wat te denken van leggings met ritsjes, draperieën, elastieken boorden en andere bijzonderheden. In niets lijken ze meer op de legging ‘oude stijl’ die nog wel eens iets weg had van een turnmaillot. Jurken waren er vorig jaar al wel, maar nu zijn ze er in overvloed. Veel korte mouwtjes, maar dan wel altijd combineerbaar met een kort jasje of vestje.De modellen van de modeshow van Chanty Mode in Voorthuizen.

door Annelies Barendrecht